GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMADA GRUP TÜRLERİ

grupla-psikolojik-danisma

Görev – İş Grupları

Bira arada çalışan kişilerin beraber çalışmasını kolaylaştırmayı hedefleyen geniş bir alanda kullanılan gruplardır. Belirli bir amacı gerçekleştirme için düzenlenmiş gruplardır.

  • Amaç grup üyeleri tarafından değil, dışarıdan belirlenir, grup belirlenen bu amacı gerçekleştirmeye çalışır.
  • Tartışmalar amaçla ilgilidir.
  • İşi tamamlamak için üyeler birlikte çalışır.
  • Sosyal süreç odaklı grupların amaçları arasında üyelerin fikirlerini, değerlerini ve inançlarını değiştirme de yer alır.
  • Sosyal süreç odaklı gruplar bilişsel yönelimlidir.
  • Amaç odaklı, amaca ulaşmada bilişsel katılım, bu katılımdan doyum sağlama vardır.

Psikoeğitim ve Rehberlik Grupları

Bireylerin yaşamlarında sorun yaratabilecek belirli konularla ilgili bilgi eksiğini gidermeyi, farkındalıklarını artırmayı, sorunlarla daha iyi başa çıkmalarını sağlamak için üyelere gerekli bilgi ve yaşam becerilerini kazandırmayı amaçlayan gruplardır.

Eğitimsel içerikli olup beceri geliştirmeyi hedeflerler.

Psikolojik Danışma Grupları

Sorun odaklı ve iyileştirici özelliğe sahip gruplardır. Üyelerin içsel güçlerini keşfetmelerine engel olan durumlara yapıcı bir şekilde müdahale etmelerine yardımcı olur. Genellikle Grupla Psikolojik Danışma olarak adlandırılır.

Öfke, yas, kayıplar, arkadaşlık ilişkileri, öz saygı gibi konular ele alınır.

Psikoterapi Grupları

Süreç olarak psikolojik danışma gruplarına benzemektedir. Duygusal ve davranışsal bozuklukları tedavi etmeye yönelik temel kişilik değişikliklerini gerçekleştirme amacı taşıması açısından farklılaşmaktadır.

Destek ve Kendine Yardım Grupları

Üyelerin kendileri, deneyimleri, korkuları, istekleri gibi konuları paylaştıkları gruplardır. Bu grupların oluşmasının altında yatan temel düşünce bu tarz bir paylaşımın, bireylerin kendi duygularına ulaşmasına ve diğerlerinin de benzer duyguları ya da yaşantıları olduğunu öğrenmesine yardım etmesidir.

Yardım bir uzman değil, grup üyeleri tarafından gelir. Lider, hem lider hem de üyedir. ör: Adsız Alkolikler…

Konsültasyon Grupları

Okullarda ebeveyn, öğretmenler ve yöneticiler ile kendi gelişimleri ve öğrencilerle yapılan çalışmaların verimliliğini artırmak için yapılan gruplardır. Bunun yanı sıra iş yerinde personel verimliliğini de artırmak için yapılabilir.

Etkileşim grupları

Psikolojik olarak sağlıklı bireylerin grup sürecini kullanarak üyelerin daha duyarlı olmalarını, farkındalık geliştirmelerini, potansiyellerini etkin bir biçimde kullanmalarını ve kendini gerçekleştirmelerini sağlamak amacı ile oluşturulmuş gruplardır.

Gelişim grubu veya yaşantısal öğrenme grubu olarak da adlandırılırlar.

Kesintisiz bir şekilde 12 saatten 36 saate kadar sürebilen, duyarlılık eğitimi grubu olan maraton gruplar da vardır. Amacı grup içinde oluşturulan etkileşimi kesintisiz biçimde sürdürerek duyarlılık eğitiminin etkisini artırmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir