Psikolojik filmler listesiyle karşınızdayız. IMBD puanlarını da göz önünde bulundurarak en iyi psikolojik filmler listesini farklı konulardaki filmleri bir araya getirerek oluşturmaya çalıştık. Psikolojik gerilim filmlerinden, şizofren filmlerine, çoklu kişilik bozukluğu filmlerinden depresyon filmlerine kadar geniş bir yelpazede oluşturduğumuz listemizdeki filmlerden her birinin izlenmesi gereken psikolojik filmlerden biri olduğundan emin olabilirsiniz.
Umarız hali hazırda bir çok platformda ödüllü psikolojik filmler arasına girebilmeyi başarmış bu filmleri sizler de beğenirsiniz.
İyi seyirler…
49- Acı Reçete / Side Effects (2013)
IMDB Puanı: 7.1 / Fragman
Yönetmen : Steven Soderbergh
Oyuncular: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law (Devamı, tam liste)
Süre: 110 dk.
Psikolojik filmler listemizin ilk filmi Acı Reçete. Suç, dram ve gerilim türündeki filmde genç bir kadının, psikiyatristinin yazdığı ilaçların beklenmedik yan etkilerinin ortaya çıkmasıyla yaşananlar konu edinilmiş.
Emily Taylor, duygusal gelgitler ve intihar girişimleriyle ağır depresyona girmiştir. Psikiyatristi Jonathan Banks, önceki doktoruyla görüştükten sonra Ablixa isimli deney aşamasında olan yeni bir ilacı Emily’e verir. Bu ilacın yan etkileri Emily’nin hayatını tamamen değiştirecektir.
Filmi güzel psikiyatrik filmler arasında gösterebiliriz bunun yanı sıra depresyon filmleri sevenlere de öneriyoruz. İzlemeniz taktirde sizi, günümüz dünyasının olağan konularından olan anti-depresanlar konusunda da düşünmeye sevk edecektir. Bu yönüyle izlenmesi gereken psikolojik filmler arasında yer alıyor..
48- Lorenzo’nun Yağı / Lorenzo’s Oil (1992)
IMDB Puanı: 7.2 / Fragman
Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov , (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Lorenzo’nun Yağı, çok nadir bir hastalığa yakalanan bir çocuğun ve çocuklarının hastalığına çare bulmaya çalışan anne ve babasının mücadelesini anlatan dram türünde, unutulmayan psikolojik filmler arasındadır.
Konusunu gerçek yaşamdan alan filmde Lorenzo Odone yedi yaşına kadar normal bir çocuktur daha sonra Lorenzo şiddetli bir şekilde hastalanmaya başlar. Doktorlar nadir görülen bir hastalık olan Adrenoleukodystropi (ADL) teşhisi koyacaklardır. Baba Augusto Odone çocukları felç edip kör ve konuşamaz hale getiren hastalıkla mücadele etmeye kararlıdır.
Lorenzo’nun Yağı’nın IMDB puanı her ne kadar düşük olsa da, rahatsızlıkların aile dinamiklerini nasıl etkilediğini, özellikle ebeveynlerin yaşadığı süreçleri etkili biçimde anlattığından bu filme de psikolojik filmler arasında yer verdik.
Spoiler! Filmin konusunun gerçek yaşamdan alındığını söylemiştik, bu hikayeyi şuradan okuyabilirsiniz.
47- Kimlik / Identity (2003)
IMDB Puanı: 7.3 / Fragman
Yönetmen: James Mangold
Oyuncular: John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, (devamı, tam liste)
Süre: 90 dk.
Çok zekice kurgulanmış bir psikolojik gerilim filmi olan Identity, Nevada’da şiddetli bir yağmur fırtınasına yakalanan gençlerin bir motele sığınmalarının ardından teker teker öldürülmelerini konu almıyor. Ölümlerden sonra bir psikiyatrist cinayetle suçlanan adamın masumiyetini kanıtlamaya çalışacaktır.
Identitiy heyecan verici bir gizem filmi olmasının yanı sıra ilgi çekici bir psikolojik bozukluğu konu edinip (spoiler olmaması adına isim vermeyelim 🙂 ) radikal bir tedavi yöntemi önermesiyle de en iyi psikolojik filmler listesinde yer almayı hak ediyor.
46- Sineklerin Tanrısı / Lord of the Flies (1963)
IMDB Puanı: 7.0 / Fragman
Yönetmen: Peter Brook
Oyuncular: James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards, (devamı, tam liste)
Süre: 90 dk.
Sineklerin Tanrısı İngiliz yazar William Golding’in aynı isimdeki romanından sinemaya uyarlanmış. 1990 yılında yönetmen Harry Hook tarafından yeni uyarlaması yapılsa da eski filmin daha çok beğenildiğini belirtelim. Ayrıca bu iki uyarlamadan sonra Warner Bross ilk iki filmin aksine bu sefer tamamı kız çocuklarından oluşacak yeni bir film çekme hazırlığında olduğunu açıkladı. Bir gelişme olursa buradan duyuracağız. (Sineklerin Tanrısı Sinemaya Yeniden Uyarlanıyor!)
Bir atom savaşı sırasında, yaşları yedi ile on iki arasındaki bir grup öğrenciyi taşıyan uçak ıssız bir adaya düşer. Adanın farklı taraflarına dağılan çocuklar, Ralp’ın deniz kabuğuyla çıkardığı ses sayesinde bir araya toplanırlar. Bundan sonra bir arada yaşamak için kurallar oluşturup kurtulmak için çareler bulmaya çalışırlar. Ateşin yakılması, avlanma, toplantılar derken işler planladıkları gibi gitmemeye başlar.
Sineklerin Tanrısı’nın yasa ve kuralların ortadan kalktığı bir ortamda insanların içlerindeki doğal saldırganlık eğilimlerinin nasıl ortaya çıktığını çarpıcı bir şekilde hem de çocuklar üzerinden göstermesiyle izlenmesi gereken psikolojik filmler arasında olduğunu ifade edelim. Bunun yanında grup dinamikleri, grup normlarına itaat, bireyselliğin yok olması gibi sosyal psikolojik olguları çarpıcı bir biçimde gösterebilmesi açısından önemli sosyal psikolojik filmler arasında olduğunu söyleyebiliriz.
45- Uykusuz / Insomnia (2003)
IMDB Puanı: 7.2 / Fragman
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Al Pacino ve Robin Williams gibi efsaneleri bir araya getiren Uykusuz, 1993 yapımı aynı isimdeki Norveç filminin tekrar çevirimidir. İki Los Angeles cinayet dedektifinin, güneşin hiç batmadığı için havanın kararmadığı bir dönemde Alaska’ya bir cinayet soruşturmasını yönetmek üzere gitmelerini ve ipuçlarının onları fazla tanınmayan bir yazara yönlendirmesini konu almaktadır..
Bir çok filmi psikolojik filmler listesinde yer alan Christopher Nolan, bu filminde de uyku bozukluğunu çok iyi anlatmış. Dedektif Dormer’ın film boyunca hareketlerinin gittikçe yavaşlaması, halisünasyonlar görmeye başlaması, görüşünün bulanıklaşması öyle çarpıcı ifade edilmiş ki filmi izlerken kendinizi Dormer’ın yerine koyup benzer bir ruh hali içine girmeniz kaçınılmaz oluyor. Uyku bozukluğunun ya da diğer adıyla insomnianın birinin hayatını ne derece etkileyebileceğini başarılı bir şekilde göstermesiyle, Uykusuz, unutulmayan psikolojik filmler listesine adını yazdırıyor.
44- Dingin Savaşçı / Peaceful Warrior (2006)
IMDB Puanı: 7.3 / Fragman
Yönetmen: Victor Salva
Oyuncular: Scott Mechlowicz, Nick Nolte, Amy Smart (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Dingin Savaşçı Dan Millman’ın kendi yaşam hikayesini analttığı aynı ismi taşıyan romanından sinema uyarlanmış. Yaşanmış bir olay olması sebebiyle de izleyeni daha çok etkileyen psikolojik filmlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Filmin ana karakteri Dan, olimpiyatlara hazırlanan başarılı bir jimnastikçidir. Geçirdiği bir trafik kazası sonucu bir daha spora geri dönemeyeceğini düşünür ta ki Sokrates ile tanışana kadar. Sokrates Dan’a alışık olmadığı bir tarzda koçluk yapacaktır. Filmde Dan’in Sokrat ile çıktığı bu yolculuk Sokrat’ın düşündürücü sözleri eşliğinde anlatılmaktadır.
Dingin Savaşçı, farklı psikoterapi yaklaşımlarlarının sıklıkla vurguladığı farkındalık (mindfullness) kavramını etkili bir biçimde işliyor. Victor Salva’nın filmi bununla birlikte, seyirciye bir sporcunun yaşadığı deneyim üzerinden, psikolojik travmayı başarılı bir şekilde göstermesiyle en iyi psikolojik filmler listesinde kendisine yer buldu.
43- Parçalanmış / Split (2016)
IMDB Puanı: 7.3 / Fragman
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Oyuncular: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer film olan Parçalanmış, senaryosunda, 2014 yılında hayatını kaybeden ve tarihin en garip vakaları arasında adı geçen, üç tecavüz vakasıyla suçlanan ve çoklu kişilik bozukluğu teşhisi konulan Billy Milligan’ dan esinlenilmiştir.
Üç kız, kişilik bozukluğu olan Kevin Wendell Crumb tarafından kaçırılır. Kızların, Kevin’in kişilik bozukluğuna sahip olduğunu anlamaları fazla sürmez. Tahminlerinden çok daha fazla kişiliğe sahip olan Kevin, gün geçtikçe daha garip davranmaya başlar, ortaya çıkmaya çalışan bir kişilik daha vardır.
Parçalanmış hikayesini gerçek bir yaşamdan almasıyla, ve “disosiyatif kişilik bozukluğu” veya ”disosiyatif kimlik bozukluğu” olarak adlandırılan çoklu kişilik bozukluğunu etkili bir şekilde anlatmış olmasıyla, özellikle film izleme listelerinde psikiyatrik filmler, hastalık filmleri, kişilik bozoukluğu filmleri gibi seçenek bulunanların mutlaka izlemelerini öneriyoruz.
Not: Filmin senaryosunun hayatından esinlenildiği Billy Milligan’ın yaşam öyküsünü şu yazıdan okuyabilirsiniz.
42- Aklım Karıştı / Girl Interrupted (1999)
IMDB Puanı: 7.4 / Fragman
Yönetmen: James Mangold
Oyuncular: Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall, (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Amerikalı yazar Susanna Kaysen‘in geçirdiği bir psikolojik rahatsızlıktan dolayı kendi isteğiyle yattığı rehabilitasyon merkezinde başından geçen olayları ”Girl Interrupted’‘ isimli kitabında kaleme almıştır. Filmimiz bu kitabın sinemaya uyarlanmış halidir.
Susanna Kaysen bir kutu aspirin ve bir şişe votka içince hastaneye kaldırılır. Bu olaydan sonra babası Susanna’yı psikiyatr arkadaşıyla görüşür ve psikiyatr onu Clymoore Akıl Hastanesine yatması için ikna eder. Susanna’ya borderline (sınırda) kişilik bozukluğu teşhisi konur. Filmin ilerleyen sahnelerinde Lisa isimli bir kız ve grubuyla tanışacaktır.
Film özellikle borderline kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğunun getirdiklerini görmek adına izlenmesi gereken psikolojik filmlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında mekan olarak bir akıl hastanesinin kullanılması da, rahatsızlığı olan insanlar arasında ilişkileri, psikiyatri-hasta ilişkisini gözlemleyebilmek açısından filmi ideal hale getirmiş. Bütün bunlar Aklım Karıştı filmini psikolojik filmler arasında iyi bir yere oturtuyor diyebiliriz.
41- Piyanist / La Pianiste (2001)
IMDB Puanı: 7.5 / Fragman
Yönetmen: Michael Haneke
Oyuncular: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Bir Michael Haneke filmi olan Piyanist Avusturyalı yazar Elfriede Jelinek’in aynı isimli romanından uyarlanmış. Filmde Isabelle Huppert’in canlandırdığı Erika Kohut karakteri Viyana Konservatuvar’ında piyano profesörü olan orta yaşlı bir kadındır. Erika genç öğrencisi Walter ile tanıştıktan sonra cinsel arzularını ve yalnızlığını mazoşist davranışlarıyla bastırmaya çalışacaktır.
Piyanist, cinsel mazoşizm bozukluğunun nadir işlendiği filmlerden biri olarak psikolojik filmler listemizdeki diğer filmlerden ayrılıyor. Psikolojik cinsel filmler arasında gösterebileceğimiz Piyanist’i izlenmesi gereken psikolojik filmler listenize alabilirsiniz.
40- Benim Adım Sam / I am Sam (2001)
IMDB Puanı: 7.6 / Fragman
Yönetmen: Jessie Nelson
Oyuncular: Sean Penn, Michelle Pfeiffer, Dakota Fanning (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Sam Dawson 7 yaşındaki bir çocuğun zihinsel kapasitesine sahip olan bir babadır. Evsiz bir kadınla beraber olmuş ve ondan bir çocuğu olmuştur fakat daha hastanedeyken kadın Sam ve çocuklarını terk edip gitmiştir. Sam’in kızı okula başladığında, babasının zihinsel problemi yetkililerin dikkatini çekecek ve Sam’in mücadelesi başlayacaktır.
Benim Adım Sam filminin, zihinsel engelli bireyin yaşadıklarını, karşılaştığı önyargıları ve sosyal yaşamda karşılarına çıkan güçlükleri göstermesiyle ayrıca zihinsel engelli bireylerin aileleri içindeki dinamikleri etkili bir biçimde yansıttığı için en iyi psikolojik filmler listesine dahil etmek de yarar gördük, izlemenizi tavsiye ederiz.
39- Kayıp Otoban / Lost Highway (1997)
IMDB Puanı: 7.6 / Fragman
Yönetmen: David Lynch
Oyuncular: Bill Pullman, Patricia Arquette, John Roselius, (devamı, tam liste)
Süre: 135 dk.
David Lynch’e Kayıp Otoban filminin anlamıyla ilgili sorular sorulduğunda şöyle demiştir: Bireyin hatıraları ve kişiliği de dahil olmak üzere kimliğinin farkındalığını geçici olarak kaybettiği psikojenik bir füg. (bireyin bir anda belleğini kaybetme durumu) Filmde Fred ve karısı evlerinin önünde bir kaset bulurlar. Kasette birileri eve gizlice girmiş ve onları uyurken videoya almıştır. Haliyle korkan çift, bir dedektife başvururlar. Bir partide gizemli bir adamla tanışan Fred için her şey daha karmaşıklaşacaktır.
Kayıp Otoban’ın en iyi psikolojik gerilim filmleri arasına girmeyi kesinlikle hak eden bir film olduğunu söylemeliyiz. David Lynch’in filmleri genel olarak, hem karakterlerinde hem de izleyicilerde sanki derealizasyona sebep olur. Derealizasyonda, kişi tanıdıklarından ayrılmış hisseder, mekanlar ve kişiler gerçek değilmiş ya da tanımıyormuş gibi düşünürler. Derealizasyonun yanında kişilik bölünmesi gibi psikolojik bozuklukları ele alması, bunu yaparken de bir cinayet ve korku hikayesi oluşturuyor olması, filmi unutulmayan psikolojik filmler arasına sokmayı başarıyor.
38- Amerikan Sapığı / American Psycho (2000)
IMDB Puanı: 7.6 / Fragman
Yönetmen: Mary Harron
Oyuncular: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas, (devamı, tam liste)
Süre: 100 dk.
Ödüllü psikolojik filmler arasında yer alan Amerikan Sapığı New York’lu zengin banka yöneticisi Patrick Bateman’ın şiddetli hedonist fantezilerinin peşinden giderken psikopat benliğini iş arkadaşlarından ve dostlarından saklamasını anlatıyor.
Patrick Bateman, yakışıklı, zeki, Wall Street’te çalışan zengin, çoğu kişinin Amerikan Rüyası olarak adlandırdığı hayatı yaşayan bir karakterdir. Gündüzleri rüya gibi bir hayat yaşıyan bir beyefendi olarak görülen bu karakter, geceleri korku ve şiddet deneyleri yapan bir canavara dönüşür.
Filmde sıradan bir adam görüntüsü veren Patrick Bateman’ın kimsenin görmediği karanlık ruh hali çok çarpıcı yansıtılmış. Sadist ve kuşkucu karakterin soğukkanlılığı ve kendini saklayabilmek için verdiği uğraş filme gerçekten gergin bir hava vermiş. Psikolojik gerilim filmleri sevenleri mutlaka Amerikan Sapığı’nı izlemeye davet ediyoruz.
37- Benden Bu Kadar / As Good as It Gets (1997)
IMDB Puanı: 7.7 / Fragman
Yönetmen: James L. Brooks
Oyuncular: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, (devamı, tam liste)
Süre: 140 dk.
Benden bu kadar, boşanmış bir garson kadın, antisosyal bir yazar ve eşcinsel bir ressamın pek de olası olmayan arkadaşlıklarının ve sonrasında birbirlerini dönüştürmelerinin çok tatlı bir hikayesi.
Obsesif-kompulsif bozukluk sahibi yazar Melvin, her gün aynı cafede, aynı masada yemek yemektedir. Takıntılı ve kaprisli davranışlarına tek tahammül eden garson Carol’dır. Melvin’in eşcinsel komşusu Simon yetenekli bir ressamdır. Bu üç farklı karakter kendilerini maceranın içinde bulacaklardır.
Üç farklı karakter arasındaki ilişkiyi komedi ve dramı birleştirerek harika göstermesi, ve Melvin üzerinde OKB’yi anlatmasıyla ödüllü psikolojik filmler arasında olan Benden Bu Kadar’ı en güzel psikolojik dram filmleri arasında görerek bu listeye dahil ettik.
36- Kör Nokta / The Blind Side (2009)
IMDB Puanı: 7.7 / Fragman
Yönetmen: John Lee Hancock
Oyuncular: Quinton Aaron, Sandra Bullock, Tim McGraw, (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Kör nokta, evsiz bir çocuğun yardımsever bir kadın ve ailesinin desteğiyle başarılı bir Amerikan futbolu oyuncusu olmasının etkileyici hikayesi. Filmin gerçek bir hikayeyi, halen aktif spor yaşantısını sürdüren Michael Oher’in yaşamını anlatmaktadır.
Michael babasını hiç tanımayan, annesi de uyuşturucu bağımlısı olan bir çocuktur. Uyuşturucu bağımlısı ve içine kapanık, ilgisiz bir annenin on üç oğlundan biri olarak gittiği okulda da zor günler geçirmektedir ve her şey de onun için daha kötüye gitmektedir. Bir gün bir kadın ve ailesiyle tesadüfen yolları keşisir ve her şey bundan sonra başlar.
Kör nokta ilk başta, bir insanın hayatına dokunmanın, tahmin bile edemeyeceğimiz güzellikleri nasıl arkasından getirdiğini bu kadar iyi gösterebilmesi açısından övgüyü hak ediyor. Bunun yanında farklı kültürlerden, ırklardan, sosyo-ekonomik düzeylerden insanları bir araya getirdiğiniz, onları birbirlerine bağlamak istediğiniz ortaya çıkabilecek muhtemel sorunları vurgularken gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Farklı insanların bir araya gelmesiyle Michael’in hayatının olumlu yönde değişimi, ona yardım eden aileninde bakış açılarının nasıl genişlediğini görmek filmi etkileyici kılan bir başka unsur olmuş. Bütün bunlar Kör Nokta’nın en iyi psikolojik filmler listesinde yerini alması için yeter de artar bile.
35- Ex Machina (2014)
IMDB Puanı: 7.7 / Fragman
Yönetmen: Alex Garland
Oyuncular: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, (devamı, tam liste)
Süre: 100 dk.
Önemli bir yazılım firmasında çalışan Calep, şirketin yöneticisi tarafından düzenlenen yarışmada birinci olarak, şirketin gizemli yöneticisinin dağ evinde bir haftalık tatil yapma şansını kazanır. Dağ evinde gördükleri ve öğrenecekleri Calep’in hayal edebileceğinin çok ötesinde olacaktır.
Son dönemlerde bilim-kurgu filmlerine olan ilgi giderek artıyor. Yapay zeka çalışmaları, transhümanizm gibi gözde konular bu filmlerde bolca işlenmekte. Ex Machina de bunlardan biri. Yapay zeka çalışmaları, insan zihin gücünün sınırlılıkları, derin öğrenme gibi konular da psikolojinin ilgi alanına giriyor olmasıyla ve başta da belirttiğimiz gibi bu listenin tek yönlü değil çok yönlü, farklı kategorilerde sayılabilecek filmleri bir araya getirdiği için böyle bir filme de en iyi psikolojik filmler listesinde yer vermek istedik.
34- Oyun / The Game (1997)
IMDB Puanı: 7.8 / Fragman
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn ,(devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Oyun filmi, Zengin bir bankacı olan Nicholas Van Ortoni gizemli bir oyuna katıldıktan sonra oyun ve gerçeklik arasında verdiği savaşın hikayesi.
Nicholas Van Orton varlıklı ama yalnız bir bankacıdır. Yine yalnız başına 48. yaş gününü kutladığı sırada (babasını intihar ettiğinde 48 yaşındaydı / Teoman’ı da anıyoruz 🙂 ) uzun süre önce yanında ayrılmış, ve her türlü bağımlılığın pençesine düşmüş durumda olan kardeşi Conrad aniden geri döner. Nicholas’a Tüketici Rekreasyon Hizmetleri adı verilen alışılmadık eğlenceler düzenleyen bir topluluğun kartını verir. Nicholas için macera bundan sonra başlayacaktır.
Filmde baş karakterin olaylar ilerledikçe nasıl şüpheci bir tavır takındığı çok güzel yansıtılırken, seyircinin sürekli bir sonraki sahneyi merak etmesi başarılı bir şekilde sağlanmış. Oyun, gerçek-oyun ikilemini sorgulaması ve bir karakterin dönüşümünü başarılı bir şekilde yansıtabilmesi açısından güzel psikolojik filmler arasına girmeyi hak ediyor.
33- Tiksinti / Repulsion (1965)
IMDB Puanı: 7.8 / Fragman
Yönetmen: Roman Polanski
Oyuncular: Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser ,(devamı, tam liste)
Süre: 95 dk.
Sıra geldi Roman Polanski’nin ödüllü psikolojik filmlerinden birine. Tiksinti, ablasının erkek arkadaşını onaylamayan, cinselliği itici bulan bir kızın depresyona girip tecavüz ve şiddet içerikli hayaller görmesini konu almaktadır.
Carole ablası Helen ile yaşamaktadır. Ablası evli bir erkekle birlikte olan, hafif meşrep diye tarif edebileceğimiz bir kadındır. Aksine Carole içe kapanık, sessiz, erkeklerden sürekli kaçan biridir. Ablasının on günlük tatile gitmesi Carol’un gerçeklerden iyice kopmasına neden olacaktır.
Tiksinti, çok fazla sayıda psikolojik ögelerle örülmüş bir film. Carole’in anti-sosyal diyebileceğimiz kişiliği, cinsellikten kaçısı, gördüğü düşler bir bütür olarak Freudyen temalara atıf yapıyor. Filimde kullanılan bir çok obje de bunların tamamlayıcısı olmuş. Hakkında çok daha fazla şey söylenebilecek psikolojik filmlerden olan Tiksinti’yi mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
32- Sol Ayağım / My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989)
IMDB Puanı: 7.9 / Fragman
Yönetmen: Jim Sheridan
Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Alison Whelan ,(devamı, tam liste)
Süre: 95 dk.
Film, Christy Brown’un Sol Ayağım ismiyle kaleme aldığı yaşam öyküsünün sinema uyarlanmış halidir. Serebral palsili bir çocuğun sol ayağıyla resim yapmayı ve yazı yazmayı öğrenmesinin hikayesini anlatmaktadır.
Christy Brown, büyük ve fakir bir ailede dünyaya gelmiş serebral palsi hastalığına sahip olan bir çocuktur. Annesi, herkesin yetersiz olarak gördüğü çocuğundaki zekayı ve yeteneği fark edecek, içindeki yaratıcılığı ortaya çıkaracaktır.
Sol ayağım filmi, fiziksel yetersizliği olan bir çocuğun duygu ve düşünce dünyasını etkili bir biçimde gösterebilmesi, ailenin çocuğa karşı olan davranışlarının özrün engele dönüşmemesi açısından ne derece önemli olduğunu başarılı bir şekilde yansıtmasıyla psikolojik filmler listemizde yerini almayı hak ediyor.
31- Benim Adım Khan / My Name Is Khan (2010)
IMDB Puanı: 8.0 / Fragman
Yönetmen: Karan Johar
Oyuncular: Shah Rukh Khan, Kajol, Sheetal Menon ,(devamı, tam liste)
Süre: 165 dk.
Ülkemizde de çok beğenilen bir Shah Rykh Khan filmi: Benim Adım Khan. Asperger sendromlu müslüman bir hintlinin Amerikan Başkanı ile görüşmek için çıktığı zorlu yolculuğunun etkileyici hikayesi.
Rizwan Khan, asperger sendromu olan (asperger sendromu sosyolleşmeyi zorlaştıran bir otizm türüdür) müslüman bir Hindistanlıdır. Amerika’da eşinden boşanmış ve bir erkek çocuğu olan Mandira ile evlenir. Evlilikleri ve Rizwan’ın yaşamı onu Amerika başkanı ile görüşmesini gerektirecek olayla değişir. Rizwan’ın yolculuğu özellikle 11 Eylül saldırılarınından sonra Amerikalı müslümanların da yaşadıklarına ışık tutacaktır.
Benim Adım Khan, asperger sendromuna sahip bireylerin yaşadıklarını göstermesiyle izlenmesi gereken psikolojik filmler arasında yerini aldı. Listemizdeki en uzun filmlerden biri olsa da mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.
30- İçimdeki Deniz / Mar Adentro (2004)
IMDB Puanı: 8.0 / Fragman
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Oyuncular: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas,(devamı, tam liste)
Süre: 125 dk.
İçimdeki Deniz filmi Ramon Sampedro‘nun yaşam öyküsünü ele almaktadır. Ötenazi lehine otuz yıllık bir kampanya yürütüp, kendi yaşamına son vermek isteyen bir adamın hikayesi.
Ötenezi çok tartışmalı bir konu olma özelliğini hala koruyor. Dünyadaki bir çok ülkede ötenazi yasal değilken, Belçika, Hollanda, Lüksemburg gibi ülkelerle Amerikanın bazı eyaletlerinde yasal durumda. Bu kadar tartışmalı ve ilginç bir konunun, gerçek bir yaşam hikayesini de konu alarak beyaz perdeye aktarılması sonuncunda gerçekten çok güzel bir film ortaya çıkmış. Ramon’un duyguları ve düşüncelerinin yanı sıra etrafındaki insanların da karmaşık duyguları ortaya etkileyici bir psikolojik dram filmi çıkmasını sağlamış. Psikolojik dram filmleri listenizin en başlarına rahatlıkla koyabilirsiniz.
29- Yağmur Adam / Rain Man (1988)
IMDB Puanı: 8.0 / Fragman
Yönetmen: Barry Levinson
Oyuncular: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino ,(devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Yağmur Adam tam anlamıyla ödüle doymuş bir film. En iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi özgün senaryo dallarında Oscar Ödülü almıştır. Bu anlamda en iyi ödüllü psikolojik filmler listesinde kesinlikle ilk sıralarda yer alıyor. Dustin Hoffman rolüne hazırlanmak için otizm ile alakalı bir çok okuma yapıp, otistik çocuklarla zaman geçirmiş. Film öyle bir hale gelmiş ki bütün dünyada otizm ve sinema deyince ilk akla gelenin Yağmur Adam olduğunu söyleyebiliriz.
Yağmur Adam, bir dolandırıcı olan Charlie Babbit ile, varlığını babasının ölüp servetini ona bıraktıktan sonra öğrendiği otistik kardeşi Raymond’un hikayesini anlatmaktadır. Charlie, babasının servetini kontrol altına alabilmek için bir plan hazırlar ve birlikte seyahata çıkarlar, bu seyahat ikisininde de oluşacak değişimin kıvılcımı olacaktır.
Film, başta da bahsedildiği gibi otizme ışık tutmaktadır. Charlie bir otistiğin klasik davranışlarını gösteriyor. Hoffman da Charlie ile vakit geçirdikçe, bu durumla nasıl başa çıkılacağını, stresi nasıl yönetebileceğini öğreniyor. Mutlaka izlenmesi gereken bir film.
28- Zoraki Kral / The King’s Speech (2010)
IMDB Puanı: 8.0 / Fragman
Yönetmen: Tom Hooper
Oyuncular: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter ,(devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
En iyi film Ödülü dalında Oscar sahibi Zoraki Kral, kekemelik sorunu çeken ve konuşma terapistinden yardım alan İngiltere Kralı 6. George’un hikayesini anlatmaktadır. Ayrıca filmin senaryosunun, kekemelik ile mücadele eden bir kişi olan David Seidler tarafından kaleme alındığını da belirtelim.
İngiltere Prensi Albert tahtını 6. George’a devredecektir. Fakat George’un konuşma engeli bulunmaktadır. Bunun üstesinden gelebilmek için bir oyuncu ve konuşma terapisti olan Lionel Logue görevlendirilir. Lionel George’u konuşturmak için alışılmadık yöntemler kullanacak ve iki adam arasında güçlü bir dostluk bağı kurulacaktır.
Zoraki Kral, kekemeliğe dair güzel bir farkındalık oluşturmakla beraber kekemelik gerçeğine ve zorluklarına ışık tutuyor. Muhteşem oyunculukların yanı sıra bu yönüyle de izlemeye değer psikolojik filmler arasında olduğunu düşünüyoruz.
27- Siyah Kuğu / Black Swan (2010)
IMDB Puanı: 8.0 / Fragman
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel ,(devamı, tam liste)
Süre: 100 dk.
Natalie Portman’ın Kuğu Prenses Nina Sayers’i oynayarak En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazandığı Siyah Kuğu, Tchaikovsky”nin Kuğu Gölü balesinde başrolü kazanan bir dansçının akıl sağlığını korumak için verdiği mücadelenin etkileyici hikayesidir. Amerikan Psikoloji Derneği (APA)‘nın 2014 yılında başkanlığını yapan Nadine Kaslow’un filmi ” yoğun ve rahatsız edici, büyüleyici ve gizemli” olarak nitelediğini de belirtmekte fayda var.
Nina, New York’ta yaşayan bir balerindir. Onun üzerinde tam bir hakimiyet sağlamış, koruyucu annesi, Erica ile birlikte yaşar. Sanat yönetmeni Thomas Leroy , yeni sezonun açılışı için baş balerini değiştirmek ister. Leroy’un ilk tercihi Nina’dır, fakat karşısına Leroy’u da çok etkileyen bir rakip çıkar: Lily. Kuğu Gölü siyah ve beyaz kuğunun her ikisini de iyi oynayabilecek bir balerine ihtiyaç duyar. Nina beyaz kuğuyu oynayabilirken, Lily siyah kuğu için biçilmiş kaftandır. İki dansçının aralarındaki rekabet dostluğa dönüşürken, Nina karanlık tarafıyla tanışmaya başlar.
Siyah Kuğu’nun en iyi psikolojik filmler listesine girme sebebi büyük oranda Natalie Portman’ın canlandırdığı karakter olan Nina. Karakter birbirinden farklı rahatsızlıklarla ilişkilendirilen davranışlar sergiliyor. Anokreksiya ve bulimiya davranışları net olarak görülürken, sanrısal ve psikotik olduğu da aşikar. Bunun yanında film boyunca hezeyan ve halisinasyonları görebiliyoruz. Otoriter bir anne ile kızının çekişmesi ve lezbiyen bir ilişki de filmi psikolojik açıdan çok zengin kılan içerikler. En iyi psikolojik dram filmlerinden biri olan Siyah Kuğu’yu mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
26- Mary ve Max / Mary and Max (2009)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: Adam Elliot
Oyuncular: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana, (devamı, tam liste)
Süre: 90 dk.
Psikolojik filmler listesinde tek animasyon film olan Mary ve Max, sekiz yaşında ve yalnız bir kız ile kırk dört yaşındaki ağır obez bir adamın mektup arkadaşlığını konu alıyor.
Alkolik bir anne ile akıl sağlığı pek yerinde olmayan bir babanın tek çocukları sekiz yaşındaki Mary Dinkle, telefon rehberinden bir kişiyi seçer ve ona bir çikolatayla birlikte mektup gönderir. Mektubu alan kırk dört yaşındaki, obez ve asperger sendromu olan Max Horowitz’dir. Max, bir çikolatayla birlikte mektup yazarak Mary’e gönderir. Tam tamına yirmi yıllık mektup arkadaşlığı işte böyle başlamıştır.
Film her ne kadar animasyon olsada mevcut dünya ve insanlar hakkında çok güzel tespitler içeriyor. Mary ve Max’ın asperger sendromunu da başarılı bir şekilde anlattığını söylemeliyiz. Ayrıca Mary üzerinden küçük bir çocuğun dünyaya bakışı, sorunları ne şekilde gördüğü de çok güzel ifade edilmiş. Bütün bunları göz önünde bulundurarak animasyon türündeki psikolojik filmler arasında yer alan Mary ve Max’i tavsiye ediyoruz.
25- Spotlight (2015)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: Tom McCarthy
Oyuncular: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
İki Oscar kazanmış ödüllü psikolojik filmlerden biri olan Spotlight, Boston Globe‘un Katolik Kilisesi’ni sarsan, yerel Katolik Başpiskoposluğu’ndaki çocuk tacizi skandalını ortaya çıkarmasının gerçek hikayesini konu almaktadır.
Boston Globe’un Spotlight ekibi için, Katolik Kilisesi’ndeki suistimal iddialarını araştırma, yıllar süren ve son derece zor bir süreçtir. Boston’un dini, yasal ve devlet kuruluşlarının en üst seviyelerine kadar ulaşmış bu iddiaların peşinden gitmek, hem konunun çok hassas olması, hem de insanların bu konuyu konuşmak bir yana duymak bile istememeleri işlerini iyiden iyiye zorlaştıracaktır.
En yeni psikolojik filmler arasında olan Spotlight, en başta cinsel tacizi kurbanlarla konuşarak, onların duygularını ve düşüncelerini alarak beyaz perdeye yansıttığı için cinsel taciz vakalarının ardında yaşananları, çocuk kurbanların büyüdüklerinde nasıl karşı tarafa geçip saldırgan olduklarını görmemizi sağladığından çok başarılı bir film olduğunu düşünüyoruz.
24- Truman Show / The Truman Show (1998)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: Peter Weir
Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, (devamı, tam liste)
Süre: 95 dk.
Truman Show, bir sigorta satıcısının kendi hayatının, yaşadığı dünyanın bir televizyon programından ibaret olduğunu fark edişinin inanılmaz bir hikayesidir.
Jim Carrey’in canlandırdığı Truman, hayatı tamamıyla kurgu olan bir sigortacıdır. Yaşadığı yer ve varolduğunu düşündüğü dünya, tamamen gizli kameralarla kaplı bir film stüdyosudur. Arkadaşları ve etrafındaki herkes de profesyonel oyunculardır. Truman sıradan bir insan olmadığını ve bir şeylerin ters gittiğini anlamaya başlar, milyonlarca insanın seyrettiği bu stüdyoda işler işte o zaman karışmaya başlayacaktır.
Filmde Truman üzerinden sanrısal bozukluğun başarılı bir şekilde gösterilmesi Truman Show’u psikolojik filmler listesine sokmak için yeterli oluyor. Bunun yanında filmi izlerken Truman ile birlikte yaşadığımız dünyaynın gerçekliğini sorgulamaya başlıyoruz. Filmin sonunda dünyamızı oluşturanın, kendi bilincimiz olduğu düşüncesiyle baş başa kalıyoruz.
23- Karanlık Yolculuk / Donnia Darko (2001)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: Richard Kelly
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell , (devamı, tam liste)
Süre: 115 dk.
En iyi psikolojik gerilim filmlerinden biri olan Karanlık Yolculuk, Donnie Darko isimli gencin, insan-tavşan karışımı bir yaratık tarafından kaçırılmasını konu edinmektedir.
Donnie Darko, ailesi, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla anlaşamayan bir çocuktur. İnsanlarla iyi anlaşamamasına karşın Gretchen’de sempatik bir arkadaş bulur. Bu arkadaşıyla birlikte, hipnoz yapan bir psikiyatristi, bir de sadece kendinin gördüğü Frank isminde bir tavşanı vardır. Bir makine uçaktan Donnie’nin odasına düştüğünde orda değildir. Olay doğaüstü bir durumdan kaynaklanıyor gibi görülür. En büyük sorun Donnie’nin akıl sağlığının olayı çözmeye yetip yetemeyeceğidir.
Ödüllü psikolojik gerilim filmleri arasında olan Karanlık Yolcuğu izlemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.
22- Zindan Adası / Shutter Island (2010)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: Martin Scorsese
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer, Mark Ruffalo , (devamı, tam liste)
Süre: 140 dk.
Leonardo DiCaprio psikolojik filmlerinden olan Zindan Adası, mareşal Teddy Daniels’ın küçük bir adada verdiği mücadeleyi konu almaktadır.
1954 yılında Amerikan Ordusu’nda görevli olan iki mareşal Teddy Daniels ile Chuck Aule, Ashecliffe Hastanesi’nin içinde olduğu küçük bir adaya giderler. Mareşallerin adada olduğu sırada, adayı tufan vurur ve Chuck Aule kaybolur. Daniels görevlerine tek başına devam etmek zorunda kalır, onu zorlu bir macera bekliyordur.
Martin Scorsese’nin bu filmi bizlere klasikleşmiş psikiyatrik hastane tasvirini sunmaktadır. Bu hastanede en kötü durumdaki hastalar tedavi edilmektedir. Öyle ki filmde aşırı bir yalıtım söz konudur. Hastaları kendi pislikleri içinde yatırmak, uzun süreli bağlama yöntemi kullanmak gibi psikiyatri tarihindeki kötü uygulamalar örneklendirilmiştir. Bir an olsun heyecanını kaybetmeyen bu psikolojik dram filmine psikolojik filmler listemizde yer vermeyi uygun gördük, izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
21- Altıncı His / The Sixth Sense (1999)
IMDB Puanı: 8.1 / Fragman
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Oyuncular: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette , (devamı, tam liste)
Süre: 90 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer Night Shyamalan filmi Altıncı His, ruhlar/hayaletler ile iletişim kuran bir çocuğun bir çocuk psikoloğundan yardım istemesiyle gelişen olayları konu almaktadır.
Uzunca zamandır mesleğini yapmayan çocuk psikoloğu Crowe, garip psişik güçleri olan küçük bir çocuk olan Cole ile çalışmaya başlar. Yıllar önce uğradığı saldırının etkileini üzerinden atamayan psikolog Cole’un sırlarına tanık olacak ve yaşamı hiç ummadığı bir biçimde değişecektir.
Altıncı His filmi muhtemelen çocukluk şizofrenisi teşhisi konabilecek bir çocuk olan Cole üzerinden çocuk psikopatolojisini anlatmakta pek de yardımcı olmasa da çok güzel bir psikolojik gerilim filmi olduğundan psikolojik filmler listesinde yer almayı hak ediyor.
20- Siyah / Black (2005)
IMDB Puanı: 8.2 / Fragman
Yönetmen: Sanjay Leela Bhansali
Oyuncular: Amitabh Bachchan, Rani Mukerji, Shernaz Patel , (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Ödüllü psikolojik filmlerden biri olan Black, Helen Keller’in öz yaşam öyküsünü anlattığı ve dilimize Her Şey Su İle Başladı&Hayatımın Hikayesi başlığıyla çevrilmiş otobiyografisinin sinemaya uyarlanmış halidir, Göremeyen, duyamayan ve konuşamayan bir genç kadın ile öğretmeninin hikayesini anlatmaktadır.
Paul ve Catherine Anglo-Hint kökenli bir ailedir. Catherine’nin bir kız çocuğu dünyaya getirmesinin ardından yaşadıkları mutluluk çocuğun göremediği ve duyamadığını öğrenmelerine kadar sürer. Kızlarını, oldukça koruyucu bir şekilde neredeyse dışarıdaki hayat ile temasa geçmesine hiç müsade etmeden büyütürler. Böyle bir ortamda büyümenin sonucu olarak Michelle gittikçe agresifleşmeye ve değişken ruh hallerine bürünmeye başlar. Catherine Sara’yı dünyaya getirdikten sonra Michelle için durumlar daha da kötüleşir, Paul onu bir bakım evine göndermeyi düşünmektedir. Michelle için dünya Debraj Sahai ile tanışmasıyla birlikte aydınlanmaya başlayacaktır.
Black, konusunu gerçek bir yaşamdan da alıyor oluşuyla çok etkileyici bir film. Michelle üzerinden engelli bireylerin yaşadıklarını, hissetiklerini, sosyal yaşamın ne denli önemli olduğunu başarılı bir biçimde yansıtmış. Debraj Sahai’nin yaklaşımı, kullandığı teknikler özel eğitimin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Black bu sayede psikolojik filmler listesinde yer almayı hak ediyor.
19- Akıl Oyunları / A Beautiful Mind (2001)
IMDB Puanı: 8.2 / Fragman
Yönetmen: Ron Howard
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly , (devamı, tam liste)
Süre: 135 dk.
Ron Howard’ın efsaneler arasına girmiş filmi Akıl Oyunları, 1994 yılında ekonomi alanında Nobel Ödülü almış olan John Forbes Nash Jr.’ın hayatını konu alan, aynı adlı biyografiye dayanmaktadır. Film, başarılı ama asosyal bir matematikçi olan John Nash‘in gizli bir görevi kabul etmesiyle birlikte başına gelenleri konu almaktadır.
Bir matematik dehası olan John Nash genç yaşında yaptığı keşifle uluslararası bir beğeni toplar. Kibirli bir karakteri olan matematikçi, bir süre sonra kendisini acılı bir kendini keşfetme yolculuğunun içinde bulacaktır.
Spoiler vermemek adına filmdeki temel psikolojik olgulardan bahsetmemeyi tercih ediyoruz. En iyi psikolojik filmler listelerinde kesinlikle bulunan bu filmi en azından Russell Crowe’un hatrına mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz 🙂
18- Ölüm Korkusu / Vertigo (1958)
IMDB Puanı: 8.3 / Fragman
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes , (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer Alfred Hitchcock filmi olan Vertigo, akrofobisi (yükseklik korkusu) olan bir dedektifin, eski bir arkadaşının karısının tuhaf faaliyetlerini araştırırken tehlikeli bir şekilde ona takıntılı hale gelişini konu almaktadır.
John Ferguson (Scottie) akrofobisi olan emekli bir dedektiftir. Üniversite günlerinden tanıdığı zengin bir adam, Scottie’den karısını takip etmesini ister. Karısı Madeleine’nin delirmeye başladığını, intihar edebileceğini düşünmektedir. Scottie her ne kadar ilk başta isteği kabul etmekte tereddüte düşsede Madeleine’yi gördükten sonra kafasında şüphe kalmayacaktır.
Alfred Hitchcock’un hatta sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilen Vertigo, akrofobiyi yansıtması, Madeleine üzerinden akıl sağlığı, intihar düşünceleri hakkında düşürmesiyle psikolojik filmler listesinde olmayı hak ediyor. Psikolojik gerilim filmleri tutkunlarının da izlemelerini tavsiye ediyoruz.
17- Sil Baştan / Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
IMDB Puanı: 8.3 / Fragman
Yönetmen: Michel Gondry
Oyuncular: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson , (devamı, tam liste)
Süre: 110 dk.
Oscar ödüllü psikolojik filmlerden biri olan ve ülkemizde ismiyle meşhur olmuş 🙂 Sil Baştan, ilişkileri bozulmaya başlayan genç bir çiftin, birbirlerinden anılarını silmek için bir takım tıbbi müdahalelerden geçişlerini konu almaktadır.
Joel Barish kız arkadaşı Clementine’nin onu hafızasından sildirmek için bir uygulamadan geçtiğini öğrenir. Bunun üzerine aynı süreci kendi üzerinde de uygulatmaya karar verir. Ne var ki anılarını aniden izlediğinde, onu hala sevdiğini fark edecektir. Belki de hatasını düzeltebilmek için çok geç kalmıştır.
Sil baştan filminin psikolojik filmler listesinde olmasının en önemli sebebi, seyirciye yüksek teknolojili bir psikolojik tedavi ile ilgili etik sıkıntıları çok etkili bir şekilde gösteriyor oluşu. Bunun yanında izleyenleri duygular, hafıza, aşk kavramları hakkında soru sormaya itiyor. Jim Carrey’in oyunculuğuyla da süslediği filmi izlemenizi tavsiye ediyoruz.
16- Bir Rüya İçin Ağıt / Requiem for a Dream (2000)
IMDB Puanı: 8.3 / Fragman
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, (devamı, tam liste)
Süre: 100 dk.
Oscar ödüllü psikolojik filmlerden olan Bir Rüya İçin Ağıt, Hubert Selby Jr.’nin kaleme aldığı ve Bir Düş İçin Ağıt ismiyle Türkçeye çevrilen romanından sinemaya uyarlanmıştır. Hayatlarını uyuşturucularla darmadağın etmiş yalnız dört karakterin hikayesini anlatmaktadır.
Sara, hayatı tamamen televizyonun karşısında geçen bir yarışma programına takıntılı emekli dul bir kadındır. Oğlu Harry’de uyuşturucu bağımlısı, arkadaşıyla birlikte uyuşturucu satıcılığı da yapan biridir. Sara bir gün çok sevdiği yarışma programına katılmaya hak kazanır. Tek amacı ödül olan kırmızı elbisenin içine sığabilmektir. Bunu yapabilmek için zayıflama kapları kullanmaya başlar.
Bir Rüya İçin Ağıt Aronofsky’ın en çarpıcı filmlerinden biridir. Bağımlılığa dair rahatsız edici portreler içermektedir. Karakterlerin bedenleri ve zihinleri daima uyuşturucuların etkisi altındadır. Yönetmenin uyuşturucunun etkilerini göstermek için yakın çekimler kullanması, hem uyuşturucuların vücuttaki etkilerini çok net görmemizi sağlarken hem de uyuşturucu kullanan insanların dünyalarındaki karmaşıklığı hissetmemize imkan veriyor.
15- Otomatik Portakal / A Clockwork Orange (1971)
IMDB Puanı: 8.3 / Fragman
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, (devamı, tam liste)
Süre: 135 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer Kubrick filmi Otomatik Portakal, Anthony Burgess’in aynı isimle Türkçeye çevrilen romanından sinemaya uyarlanmıştır. Sadist bir çete liderinin yakalanıp tutuklanmasının ardından davranıştan kaçınma deneyi için gönüllü olmasını ve ardından yaşadıklarını anlatmaktadır.
Alex DeLarge, cinayet, tecavüz, darp gibi suçlar işleyen bir çetenin lideridir. Yakalanıp cezaevine gönderildikten bir süre sonra cezasının hafifletilmesi için bir davranış değiştirme deneyine katılmayı kabul eder. Deney sonunda Alex’in hayatı tamamen değişecektir.
Otomatik Portakal, davranışçı terapiyle bağlantılı olan bir takım etik sıkıntıları başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Kişisel özgürlükleri sınırlayarak bireyi tedavi etmeye çalışan toplumun, karşı karşıya kaldığı çıkmazı çarpıcı bir şekilde sunmaktadır. Bu başyapıtı izlemenizi, Anthony Burgess’in popüler eserini de okumanızı tavsiye ediyoruz.
14- Yerdeki Yıldızlar / Taare Zameen Par (2007)
IMDB Puanı: 8.4 / Fragman
Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte
Oyuncular: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tanay Chheda, (devamı, tam liste)
Süre: 165 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer Aamir Khan filmi Yerdeki Yıldızlar, sekiz yaşındaki çevresi tarafından baş belası olarak nitelendirilen bir çocuğun sanat öğretmeniyle karşılaşmasının ardından hayatının değişimini konu almaktadır.
Ishaan Awasthi çoğunlukla çevresinden bağımsız olarak yaşayan, hayal gücü yüksek, diğer çocuklardan çok daha farklı hobileri olan bir çocuktur. Okulda başarısız bir öğrenci olan Ishaan, dikkatinin de sürekli dağınık olmasıyla başı beladan kurtulmaz, öğretmenleri her geçen gün başka bir disiplinsizlik yaptığından şikayetçidirler. Ebeveynleri çocuklarıyla daha fazla baş edemeyeceklerini düşünerek onu yatılı bir okula yazdırırlar. Ishaan bir taraftan ailesinin yokluğuna alışmaya çalışırken bir taraftan da okulun disiplin sistemine uyum sağlamaya çalışıyordur. İşler onun için çok kötüye gittiği sırada karşısına bir öğretmen çıkacaktır.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer özel eğitim filmi olan Yerdeki Yıldızlar, bir özel öğrenme bozukluğu olan disleksiyi çok iyi bir şekilde aktardığını düşünüyoruz. Disleksisi olan çocukların eğitim hayatlarında, sosyal yaşamlarında yaşadıkları Ishaan üzerinden anlatılmış. Bu çocukların eğitimlerinin onlar için ne derece önemli olduğunu da vurgulaması filmi bizim açımızdan özel kılıyor.
13- Taksi Şoförü / Taxi Driver (1976)
IMDB Puanı: 8.3 / Fragman
Yönetmen: Martin Scorsese
Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, (devamı, tam liste)
Süre: 115 dk.
Martin Scorsese’nin ilk filmlerinden biri olan Taksi Şoförü, belkide psikolojik filmler listesindenki en iyi Scorsese filmi. New York’da gece taksicilik yapan zihinsel ve duygusal olarak dengesiz bir adamın on iki yaşındaki bir hayat kadınını kurtarmaya çalışırken içindeki şiddetin günden güne açığa çıkışını konu alıyor.
Travis ailesini bırakıp yalnız yaşayan, geceleri taksi şoförlüğü yapan eski bir askerdir. Travis Amerikan Başkanlık Seçimleri için seçim bürosunda çalışan Betsy’e aşık olur ne var ki umduğu karşılığı ondan alamaz. Bunun ardından kendisini, kendi deyimiyle New York’taki pislikleri temizlemeye adar. Silahlar alır, planlar kurar. Bir gece hayat kadınlığı yapan Iris ile tanışır.
Uykusuzluk bozukluğu Travis’in problemlerinden biridir. Taksi şoförü olarak işe başvurmasının sebebi bile kronik uykusuzluğudur. Uykusuzluğu kötüleştikçe semptomları daha belirgin hale gelir. Travis’in iç dünyasına girdikçe cinsellik, saldırganlık, toplumsal eşitsizlik gibi konularda zihnimizi kurcalamaya başlıyor. Bir kült haline gelmiş bu Scorsese filmini mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.
12- İhtiyar Delikanlı / Oldeuboi (2003)
IMDB Puanı: 8.4 / Fragman
Yönetmen: Chan-wook Park
Oyuncular: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang , (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Psikolojik filmler listesindeki tek Kore filmi olan İhtiyar Delikanlı; kaçırılıp, on beş yıl boyunca hapsedilen bir adamın, onu kaçıran kişiyi beş gün içinde bulması için serbest bırakılmasının ardından yaşadıklarını konu ediniyor.
Oh-Dae Su adında sıradan bir adam kaçırılır. On beş yıl boyunca dışarıdan tamamen izole edilmiş bir hücrede tutulur. Bir gün aniden serbest bırakılır. Yanına para, cep telefonu ve kıyafette verilmiştir. Bunların başına neden geldiğini, kimin veya kimlerin bunu yaptığını öğrenip intikam almaya karar verir. Büyük bir planın parçası olduğunu fark ettiğinde kendini büyük bir acının içinde bulacaktır.
Çok başarılı bir psikolojik gerilim filmi olan İhtiyar Delikanlı, içerisinde psikolojik olgulardan, kişilik kuramlarına kadar bir çok psikolojik öge içeriyor. Spoiler vermemek adına burada paylaşmasak da mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.
11- Cinnet / The Shining (1980)
IMDB Puanı: 8.4 / Fragman
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd , (devamı, tam liste)
Süre: 150 dk.
Efsane yönetmen Stanley Kubrick, filmlerinde sıklıkla psikopatik kişilikleri resmeder. Bir ailenin, kışın dış dünyadan izole hale gelen bir hotelde yaşadıklarının anlatıldığı Cinnet filmi de Kubrick’in bu tip psikolojik filmlerinden biri.
Eski bir öğretmen olan yazar Jack Torrance kötü bir geçmişe sahip bir otelle bir kış boyunca ilgilenmeyi kabul eder. Ailesiyle birlikte otele gelir ve en son görevlinin de yanlarından ayrılmasıyla Jack ve ailesi otelin sessizliğiyle başbaşa kalırlar. Otelin kötü şöhreti aileyi de etkileyecektir.
Jack Nicholson’un akıl sağlığını korumaya çalışan karakteri müthiş oyunculuğla canlandırması, Jack’in oğlunun psişik yeteneklere sahip olması ve çoğu eleştirmen tarafından en iyi psikolojik gerilim filmleri arasında gösteriliyor oluşuyla Cinnet filmi psikolojik filmler listesine girmeyi kesinlikle hak etmiş oluyor. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Sessiz bir ortamda gerilimi kat be kat arttıran müziklerini iyice hissedebilirseniz seyir keyfiniz çok daha artacaktır. 🙂
10- Arka Pencere / Rear Window (1954)
IMDB Puanı: 8.5 / Fragman
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey , (devamı, tam liste)
Süre: 110 dk.
Psikolojik filmler listesindeki bir diğer Hitchcock filmi Arka Pencere, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan bir fotoğrafçının, komşularını gözetlerken bir cinayetin peşine düşmesini konu almaktadır.
Profesyonel fotoğrafçı Jeff bir otomobil yarışında bacağını kırmış ve New York’taki apartmanında tıkalı kalmıştır. Zamanını komşularını penceresinden gözetleyerek geçirmektedir. Avludaki bir adamın karısını öldürdüğünden şüphelenir, olayı açığa çıkarmak için arkadaşlarından yardım ister.
Hitchcock’un bu kült filminde ”voyörizm” olarak adlandırılan gözetlemecilik olgusu, Jeff üzerinden başarılı bir şekilde anlatılmıştır. Hitchcock’un klasik psikolojik filmlerinden biri olan Arka Pencere’yi izlemenizi özellikle voyörizm bozukluğunu anlayabilmek adına tavsiye ediyoruz.
9- Geçmişin Gölgesinde / American History X (1998)
IMDB Puanı: 8.5 / Fragman
Yönetmen: Tony Kaye
Oyuncular: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D’Angelo, (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Eski bir neo-nazi hapishaneden çıktıktan sonra, küçük kardeşinin yıllar önce kendisinin yaptığı gibi yanlış bir yolda ilerlemesini engellemeye çalışacaktır. Psikolojik filmler listesinde sıra Edward Norton’un muhteşem oyunculuğuyla Oscar da kazandığı Geçmişin Gölgesinde filminde.
Derek Vineyard kamyonunu çalmaya çalışan iki siyahi adamı vahşice öldürdüğü için hapse atılır. Kardeşi Danny Vineyard da ırkçı suçlar işleyen bir çetenin lideri olan abisinden çokça etkilenmiş onun gibi olma yolunda ilerlemektedir. Derek üç yıl sonra hapisten çıkar ve çeteyle temasa geçer. Kardeşinin kendi yolundan gitmesine engel olmaya çalışacaktır.
Suç psikolojisinin konu alanına giren bir çok olguya yer verilen filmde temel olarak şiddetin döngüsel niteliğine vurgu yapılmıştır. Şiddetin şiddet doğurduğu gerçeğini vurgulayan film, grup psikolojisi, saldırganlık, sosyal öğrenme gibi konularda da değerli nüanslar içeriyor. Tony Kaye yapımı psikolojik filmler arasında yer alan filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
8- Akıl Defteri / Memento (2000)
IMDB Puanı: 8.5 / Fragman
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, (devamı, tam liste)
Süre: 110 dk.
Psikolojik filmler listesinde yer alan bir diğer Christopher Nolan filmi olan Akıl Defteri, tam tamına yirmi beş buçuk günde çekilmiş, filmin karmaşık yapısını da göz önüne aldığımız da gerçekten bu kadar kısa bir zamanda böyle bir yapıt ortaya çıkarmak inanılmaz gibi gözüküyor. Film, Jonathan Nolan tarafından kaleme alınan Memento Mori isimli hikayeden sinemaya uyarlanmış. Ayrıca 2008 yılında Memento’dan esinlenerek Aamir Khan’ın rol aldığı Ghajini isimli bir Hint filminin olduğunu da belirtelim.
Leonard Shelby, şık giyinen, lüks bir araba kullanan, dışarıdan bakıldığında bir iş adamı görüntüsüne sahip birisidir, ne var ki hayatını eşine tecavüz edip öldüren kişiyi bulmaya adamış bir adamdır. Parçaları birleştirip, karısını öldüren adamı bulmasının önündeki en büyük engel yine kendisidir. Shelby, hayatından bazı sahneleri kısmen hatırlayabilse de, bazen on beş dakika öncesini bile hatırlamakta zorlanmaktadır.
Akıl Defteri filmi, hafıza rahatsızlığı olan bir kişinin çektiği sıkıntıyı anlatmakta gerçekten başarılı olmuş. Bireyin böyle bir rahatsızlığı telafi edebilmek amacıyla dövmeler yaptırması, insanların ve mekanların fotoğraflarını çekmesi gibi itinalı ve ayrıntılı yaklaşımların da örneğini gözler önüne sermiş. Film izleyenleri kendine öyle bir çekiyor ki, dünyayı ileriye dönük hafıza kaybı olan bir kişinin deneyimlediği gibi deneyimlemeye mecbur bırakıyor. Psikolojik filmler listenizde mutlaka bulunmasına inandığımız bir Nolan başyapıtı ola filmi izlemenizi öneriyoruz.
7- Sapık / Psycho (1960)
IMDB Puanı: 8.5 / Fragman
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, (devamı, tam liste)
Süre: 110 dk.
Psikolojik gerilim filmi dendiğinde muhtemelen akla ilk gelen filmlerden biri olan Sapık, gerilimin efendisi olarak anılan Hitchcock’un, dört Oscar Ödülü’ne sahip, gerilimin bir an olsun azalmadığı muhteşem bir film.
Patronunun 40.000 dolarını çalan Mario, sevgilinin yanına gitmek için yola çıkar. Yorgunluğunun üzerine bir de fırtınaya yakalanınca The Bates Motel’ isminde küçük bir motelde konaklamaya karar verir. Motel, annesinin kontrolü ve baskısı altında olduğu görünen Norman isimli sessiz bir adam tarafından işletilmektedir.
Psycho, dilimize her ne kadar sözlükteki tam karşığı olan Sapık olarak çevrilse de, aslında filmdeki konuyu ve detayları anlamlandıran ”psychoanalysis” yani ”psikanaliz”in kısaltmasıdır. Hitchcock sinemasında Freudyen temaları çokca görebiliriz, sapık filmi de bunun en güzel örneklerinden. Psikolojik filmleri sevenlerin, sinemada psikanaliz konusuna ilgi duyanların hali hazırda izlemediyseler, klasik haline gelmiş bu filmi izlemelerini tavsiye ediyoruz.
6- Guguk Kuşu / One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)
IMDB Puanı: 8.7 / Fragman
Yönetmen: Milos Forman
Oyuncular: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman, (devamı, tam liste)
Süre: 130 dk.
Guguk Kuşu, Jack Nicholson’un oyunculuğuyla göz kamaştıran, tam beş dalda Oscar kazanmış, psikolojik filmler arasında ilk aklan gelenler olan efsane haline gelmiş bir filmdir. Bir suçlunun başını tekrar belaya soktuktan sonra, işi deliliğe vurarak bir akıl hastanesine yatmasını ve otoriter hemşireye karşı hastanedekileri örgütlemesini konu almaktadır.
McMurphy suç dolu bir geçmişe sahiptir. Bir kez daha suç işlediğinde tekrar hapishaneye dönmemek için akıl sağlığını öne sürer. Bir tedavi kurumuna gönderilir. Kurumda baskıcı, otoriter, diğer hastaların kusurlarından güç olan hemşire Ratched ile sık sık ters düşer. McMurphy’nin kurumda bulunan hastaları örgütlemesiyle birlikte, hastanedeki işler Ratched’in kontrolünden çıkmaya başlayacaktır.
Guguk Kuşu, bir zamanlar akıl sağlığı sisteminde yürürlükte olan ve hala zaman zaman görülen, insani yanlışlıkları konu alır. Antipsikiyatrik bakış açısının yansıtıldığı filmlerin en önde gelenlerinden olan Guguk Kuşu, özellikle doktor-hemşire ve hasta ilişkisini ele alırken, ruh sağlığı tedavilerinde uygulanan gayri insani tedavilere eleştiri getirmektedir. Filmdeki grupla psikolojik danışma sahnelerinin de özellikle ruh sağlığı alanında çalışan profesyoneller için iyi bir gözlem imkanı sunduğunu söyleyebiliriz.
5- Kuzuların Sessizliği / The Silence of the Lambs (1991)
IMDB Puanı: 8.6 / Fragman
Yönetmen: Jonathan Demme
Oyuncular: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney , (devamı, tam liste)
Süre: 120 dk.
Beş önemli AKademi Ödülü’ni kazanan üç filmden biri olan Kuzuların Sessizliği, genç bir FBI ajanının, kurbanlarının vahşice öldüren bir seri katili yakalayabilmek için başka bir katilden yardım almasını anlatmaktadır.
Akademiden yeni mezun olmuş FBI ajanı Clarice Starling, kurbanlarının derilerini yüzden sapık bir seri katili yakalamaya çalışmaktadır. Bunu yapabilmek için sekiz yıl önce hapsedilen psikiyatrist Hannibal Lecter’deb yardım almak zorunda olduğunu anlar. Bunu yapabilmek için psikopat doktorun güvenini kazanmaya çalışacaktır.
Kuzuların sessizliği kişilik bozukluğuna özellikle psikopatiye ilgi duyanlar için psikolojik filmler arasında yer alan muhtemelen en ideal film. En iyi psikolojik gerilim filmleri arasında gösterilen film, benzer özelliklere sahip diğerleri gibi, psikiyatrların özel yaşantıları ve delilik arasında bağlantı kurmuş, akıl sağlığı çalışanların ”tuhaf” olduğu fikrini de yansıtmıştır. Anthony Hopkins’in muhteşem oyunculuğu ile sinema tarihinin en büyük antisosyal kişiliklerinden biri olan psikiyatrı canlandırdığı bu filmi izlemenizi, psikolojik filmler listenize almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
4- Dövüş Kulübü / Fight Club (1999)
IMDB Puanı: 8.8 / Fragman
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney , (devamı, tam liste)
Süre: 140 dk.
En iyi psikolojik filmler listelerinin her birinde yer alan Dövüş Kulübü, hayatını değiştirmenin yolunu arayan, insomninalı bir adam ile bir sabun imalatçısının yollarının kesişmesiyle birlikte oluşturdukları yer altı dövüş kulübünün hikayesini anlatmaktadır.
Jack uzun süredir uykusuzluk rahatsızlığı olan insomniadan şikayetçi bir sigortacıdır. Psikolojik rahatsızlığından kurtulabilmek için deva ettiği terapilerde Tyler Durden ile tanışır. Jack’in hayallerindeki hayata hali hazırda sahip olan bu adam, onu ”Fight Club” ile tanıştırır ve o meşhur iki kuralı öğretir: Bir, dövüş kulübü hakkında konuşma, iki, dövüş kulübü hakkında asla ve asla konuşma.
Dövüş Kulübü’ndeki her şey psikolojik yoruma açıktır. Film, Daha önce çoklu kişilik bozukluğu adı verilen Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) hakkında önemli ve doğru bir psikopatoloji bilgisi sergilemese de (zaten böyle bir iddiayı taşımaz) çoklu kişilik bozukluğu filmlerine ilgi duyanlara kesinlikle hızlı ve tempolu bir gösteri sunmaktadır. Kesinlikle en iyi psikolojik filmler arasında gösterilebilecek Dövüş Kulübü’nü bu kadar popülerliğine rağmen hala izlemediyseniz vakit kaybetmeden izlemenizi öneriyoruz.
3- Forrest Gump (1994)
IMDB Puanı: 8.8 / Fragman
Yönetmen: Robert Zemeckis
Oyuncular: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise , (devamı, tam liste)
Süre: 140 dk.
Forrest Gump, Winston Gromm’un aynı isimle kaleme aldığı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Akademi Ödülleri’ne on üç dalda aday gösterilip altı ödüller törenden ayrılan film, 75 IQ’ya sahip Alabamalı bir adamın Amerika Tarihi’nin önemli noktalarını da içine alan yaşam hikayesini konu alıyor.
Forrest Gump 75 IQ’ya sahip iyi niyetli bir adamdır. Çocukluğunda arkadaşı Jenny ile başlayan koşu tutkusu hiç bitmemiştir. Vietnam Savaşı için orduya yazılır. Orada Dan ve Bubba ile tanışır. Karides Balıkçılığı filosu kurar. Madalyalara kazanır, ülkesi adına masa tenisi oynar, Amerikan Başkanları ile tanışır, Jenny’yi bulur, peşinden gider, mücadele eder kısacası bu saf ve iyi niyetli adamın hayat koşusu durmaksızın devam eder, onun insanları sevdiği gibi, insanlar da onu sevmeye başlayacaktır.
Forrest’ın durumunu sınırda zihinsel işlev olarak sınıflandırmak mümkündür. Özellikle çocukluk döneminde yaşadıkları, karşılaştığı zorbalıklar, eğitim yaşantısında ”istenmeyen çocuk” oluşu benzer durumda olan bireylerin yaşadıkları hakkında ipuçları sunuyor. İzleyenleri zihinsel engellilik konusundaki klişilerini gözden geçirmeye iten, efsane haline gelmiş psikolojik filmler arasında yer alan bu filmi izleyerek pişman olmayacağınız konusunda garanti verebiliriz.
2- Başlangıç / Inception (2010)
IMDB Puanı: 8.8 / Fragman
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page , (devamı, tam liste)
Süre: 150 dk.
Christopher Nolan’ın yazıp yönettiği Başlangıç, bir rüyanın içindeki rüyanın içindeki rüyanın içindeki ve o rüyanın içindeki karakterleri resmeden inanılmaz karmaşıklıktaki hikayesi ile listedeki filmlere göre yeni bir film olmasına rağmen en iyi psikolojik filmler arasında üst sıralarda yer almayı kesinlikle hak ediyor.
Dom Cobb, uzmanlık alanı insanların rüya gördükleri sırada biliçaltlarındaki sırları çekip çıkararak çalmak olan bir hırsızdır. Cobb’un bu yeteneği onu şöhretli ve aranan bir hırsız yapar. Bu da onun için bir takım sıkıntılara yol açmıştır. Uluslararası bir kaçak olarak yaşayan hırsıza bu durumdan kurtulmak için bir teklif sunulacaktır. Cobb’a ödül olarak hayatını geri vermeyi vaadeden bu teklif, Cobb’un her zaman yaptığı işin tam tersini yapmasını gerektirir.
Cobb karakteri uykusuzluk sıkıntısı çekmektedir, bu da filmde önemli bir temayı oluşturur. Buna karşın Başlangıç, uyku ve uyku bozukluklarına dair çok da fazla ipucu vermiyor olsa da uyku, rüyalar, bilinç, bilinç dışı gibi olgular hakkında izleyiciyi kafa yormaya zorluyor. Leonardo Dicaprio’nun efsanevi oyunculuğuyla süslediği, en iyi psikolojik filmlerden biri olan bu filmi mutlaka izleyin.
1- 12 Öfkeli Adam / 12 Angry Man (1957)
IMDB Puanı: 8.9 / Fragman
Yönetmen: Sidney Lumet
Oyuncular: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam , (devamı, tam liste)
Süre: 100 dk.
Psikolojik filmler listesinin ilk sırasında yer alan, tek bir mekanda geçen, tüm zamanların en iyi filmleri listesinde beşinci sırada yer alan efsanevi film 12 Öfkeli Adam, 12 jüri üyesinin babasını öldürmekle suçlanan Latin bir çocuk hakkında verecekleri karar konusunda tartışmalarını anlatmaktadır. Verilecek karar konusunda diğerlerini ikna etmeye çalışan yalnız bir muhalif jüri vardır. Tartışmalar ilerledikçe bireysel ön yargılar da ortaya çıkmaya başlar.
12 Öfkeli Adam, sosyal psikolojiyle alakalı muazzam bir değere sahiptir. Ön yargı, saldırganlık, grup etkileşimi, liderlik, ikna, gruba uyma gibi sosyal psikolojinin konu alanına giren bir çok konuda çok çarpıcı sahneler ortaya koymaktadır. Film tek bir mekanda, sıcak ve gergin bir ortamda geçmesiyle izleyiciyi kesinlikle kendine çekiyor. Filmi izlerken jüri üyeleriyle beraber fikir yürüttüğünüzü, terlediğinizi, sinirlendiğinizi fark edebilirsiniz. Üzerine fazla da söz söylemenin gereği olmadığını düşünerek bu muhteşem filmi, izlenmesi gereken psikolojik filmler listesinde en üstte yazmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
*Araştırmalarımızı izleyenlerin yorumlarını ve kişisel düşüncelerimizi de göz önünde bulundurarak oluşturduğumuz psikolojik filmler listesine sizin de yorumlarınızla katkıda bulunmanızı bekliyoruz 🙂
Bir yanıt yazın