Özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile özel eğitim gerektiren bireylerin bireysel yeterliliklerine dayalı gelişim özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.
Özel Eğitimin Amaçları
Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda özel eğitim gerektiren bireylerin
Toplum içindeki rollerini gerçekleştiren başkaları ile iyi ilişkiler kuran, işbirliği içinde çalışabilen, çevresine uyum sağlayabilen, üretici ve mutlu bir yurttaş olarak yetişmelerini
Kendi kendilerine yeterli bir duruma gelmeleri için temel yaşam becerilerini geliştirmelerini
Uygun eğitim programları ile özel yöntem personel ve araç gereç kullanarak ilgileri ihtiyaçları yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda üst öğrenime iş ve meslek alanlarına ve hayata hazırlamalarını amaçlar.
Özel Eğitim İlkeleri
Özel eğitimin amaçlarının gerçekleştirilebilmesi başarıya ulaşabilmesi bazı ilkelerin bilinmesi ve dikkate alınmasına bağlıdır.
Özel eğitim gerektiren tüm bireylerin ilgi istek yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır.
Özel eğitime erken başlamak gerekir
Özel Eğitim Hizmetleri özel eğitim gerektiren bireyler sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduğu kadar ayırmadan planlanır ve yürütülür.
Özel eğitim gerektiren bireylerin eğitsel performansları dikkate alınarak amaç muhteva ve öğretim süreçlerinden uyarlamalar yapılarak diğer bireylerle birlikte eğitimlerine öncelik verilir.
Özel eğitim gerektiren bireylerin her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için her türlü rehabilitasyonları sağlanarak kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılır.
Özel eğitim gerektiren bireyler için bireysel eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır.
Ailelerin özel eğitiminin her boyutuna aktif olarak katılımlarının sağlanması esastır.
Özel eğitim politikalarının geliştirilmesinde özel eğitim gerektiren bireylerin örgütlerinin görüşlerine önem verilir.
Özel Eğitim Hizmetleri özel eğitim gerektiren bireylerin toplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sağlama sürecini kapsayacak şekilde planlanır.
Özel Eğitimin Konu Alanları
1)Zeka
Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu IQ kriterlerini üstünde ve altında kalan bireyler yani üstün yetenekliler ve zeka geriliği bulunan öğrenciler özel eğitime yönlendirilir
2)Gelişimsel ve Nörolojik Bozukluklar
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Otizm
Down Sendromu
Bedensel Engelliler
İşitsel engelliler
Görsel engelliler
Özgül öğrenme güçlüğü yaşayanlar
Dil ve konuşma bozuklukları
3)Duygusal bozukluklar
Kekemelik
Saplantı ve zorlantı bozuklukları
Okul fobisi
İnatçılık
Kardeş kıskançlığı
Saldırganlık
Öfke patlaması
4)Alışkanlık bozuklukları
Çalma
Yalan söyleme
Küfür etme
Tırnak yeme
Dışkı kaçırma
Altını ıslatma
5)İstismar ve ihmal
Fiziksel
Duygusal
Cinsel
Tanılama – Değerlendirme
Tanılama : Bireyin özrüne ad koyma, derecesini ve bireyin bundan etkilenme durumunu belirlemektir. Bunları ortaya çıkarmak için bir süreç içinde yapılacak etkinlikleri içerir.
Değerlendirme : Özel eğitim açısından daha kapsamlı bir süreçtir. Özel eğitim çocuğu için bir karar verme amacı ile ilgili bilgilerin toplanması bir araya getirilmesi mevcut durumun ortaya çıkarılması bireyin uygun bir programa yerleştirilmesi uygun öğretim amaçlarının belirlenmesi ve bu amaçların değerlendirilmesine ilişkin var olan süreçlerin tümüdür. Dolayısıyla gerek sınıflama gerekse tanılama özel eğitimde değerlendirmenin işlevleri arasında yer alır.
Bir yanıt yazın