Otoriter (Yetkici) Aile
Baskıcı, hükmedici bir aile tipidir. Çocuğa sert ve soğuk yaklaşılır. Çocuk mutlak itaat, bağlılık, kavgaya ve saldırganlığa yatkınlık, kararsızlık, çekingenlik gibi kişilik özellikleri geliştirir.
Mükemmelliyetçi (Yetkinci) Aile
Çocuktan başarılı olması için aşırı beklentileri vardır. Çocuğunun gösterdiği başarıyla yetinmezler. Çocuklarının kapasitelerinin üzerinde başarı beklerler. Çocuk aşırı hırslı, başarısız ya da yaşama sevincinden yoksun olabilir. Aşırı titiz ya da tam tersi dağınık olabilir. Kendine güvenleri zayıftır. Başarısızlığa uğradıklarında kolayca hayal kırıklığı yaşarlar ve yanlış yapmaktan çok çekinirler.
Okuldaki sıraları hep derli topludur. Ders aralarında ödev yapan, grup çalışması gerektiğinde şikayet eden, bir işi tam yapmak için günler öncesinden çalışmaya başlayan çocuklardır.
İlgisiz Aile
Çocuğun sadece temel ihtiyaçlarıyla ilgilenir. Çocuk dikkat çekmek için etrafına zarar verebilir.
İnsanlarla ilişki kuramaması sonucu sosyal gecikme ve saldırganlık sergileyebilir. Sözlü iletişim yetersizliğinden dolayı dil gelişiminde gecikme, konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir. Özgüven sorunu yaşar, hayattan ve kendinden beklentisi olmaz.
Tutarsız Aile
Anne-babanın sürekli değişken bit tutum gösterdiği aile tipidir. Hoşgörü gösterdikleri bir davranışı daha sonra cezalandırabilirler. Ya da anne ve baba sürekli çocuk hakkında fikir ayrılığına düşebilirler. Çocuk aldığı çok basit kararların doğruluğundan bile şüphe duyabilir.
Aşırı Koruyucu Aile
Çocuğun gereğinden fazla kontrol edildiği ve özen gösterildiği aile tipidir. Çocuğun tek başına davranış yapılmasına izin verilmez. Bağımlı bir kişilik yapısının oluşmasına yol açar. Özgüvenleri gelişmemiştir. Sosyal gelişimleri de zayıftır. Tek başına karar alamazlar.
Aşırı Hoşgörülü Aile
Çocuğun davranışlarına sınır getirilmez. Hatalar da büyük bir hoşgörüyle karşılanır. Giderek çocuk anne babayı yönetmeye başlar ve giderek bu durum doyumsuz bir kişilik yapısına yol açar. Benmerkezi bireyler bu tarz ailelerde yetişirler. Devamlı birilerinden hizmet beklerler. Her istedikleri yapılmalıdır. Okuldaki kurallar ile karşı karşıya kaldıklarında hayal kırıklığına uğrarlar. Başkalarının dikkatini çekmeye çalışırlar. Bencil ve saygısızdırlar. İstekleri buyruk niteliği taşımaktadır. Toplumun vermediği hakları kendilerine taşımaya çalışırlar.
Reddedici (İtici) Aile
Çocuğun istenmediği ve çocuğa düşmanca duygular beslenildiği aile tipidir. Çocuk ihmal edilir ve hor görülür. Çocuklarda olumlu benlik saygısı ve özgüven gelişmez. Kaygılı, güvensiz ve tutarsızdırlar. Suç işlemeye meyillidirler. İnsanlarla ilişkileri zayıftır. Saldırgan ve isyankar olabilirler.
Demokratik Aile
çocuğa karar verme hakkı veriler, kişiye saygı duyulan ideal aile tipidir. Güven verici ve destekleyici olan demokratik ailelerde yetişen çocuklar; sosyal, işbirlikli çalışabilen, arkadaş canlısı ve duygusaldırlar.
Sosyal açıdan dengeli ve mutlu bireydirler. Özgüvenleri yüksektir, sorumluluk sahibidirler. Kendine ve başkalarına güvenirler. Yaratıcı ve bağımsızdırlar.
Bir yanıt yazın